ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Σεμινάριο χορών Σμύρνης και Ερυθραίας από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

Σεμινάριο χορών Σμύρνης και Ερυθραίας από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

10 Φεβρουαρίου 2016, 15:30
XOROI
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περιοχή, θα προσεγγίσει χορευτικά και λαογραφικά το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  που θα πραγματοποιήσει,  το διήμερο Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 στο Βόλο, με εκπαιδευτή τον γνωστό φιλόλογο -ερευνητή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, Θοδωρή Κοντάρα.
 Τα τραγούδια και οι χοροί της περιοχής Σμύρνης και  Ερυθραίας πέρασαν ολοζώντανα στις καρδιές των Ελλήνων, αφού έτσι τα μετέφεραν στους πρώτους καταυλισμούς οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.  Εκεί που ο χορός και το τραγούδι έπαιξε σπουδαίο και καταλυτικό ρόλο στην εμψύχωση και την ένταξή τους στη νέα πατρίδα. Τα αναρίθμητα τραγούδια των παραλίων δέχτηκαν λόγω της γεωγραφικής τους θέσης επιδράσεις από το Αιγαίο, την Ανατολή, και την Ευρώπη, αφού είναι γνωστό η Σμύρνη είχε τον «αέρα»  μιας ευρωπαϊκής μεγαλούπολης. Η οικονομική ευμάρεια της αστικής τάξης και των εμπόρων της έδιναν έντονη αστική νοοτροπία και ευρωπαϊκό χαρακτήρα που εκφράζονταν μουσικά με μπάντες και ορχήστρες,  οι οποίες χάριζαν διασκέδαση στους χορευτές με καντρίλιες, λανσιέδες,  πόλκες, βαλς κ.ά.
Όταν όμως οι Σμυρνιοί ήθελαν να γλεντήσουν παραδοσιακά, όπως και όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής χόρευαν μπάλλους σε διάφορες παραλλαγές,  τα «βαλίσματα»,  όπως τα έλεγαν παλιά (στριφογυριστοί μπάλλοι). Στα νεότερα χρόνια η λέξη «μπάλλος» σήμαινε και χοροεσπερίδα, ενώ γιορτές που κάνανε στο Μπουρνόβα τις ονομάζανε «μπαλάκια». Αντικριστοί χοροί ή καρσιλαμάδες αργά η γρήγορα χασάπικα, συρτοί χοροί, και σίγουρα οι αντρικοί χοροί ζεμπέκικος και αφτάλικος με ύφος αρρενωπό και αυτοσχεδιασμούς μεγάλης δεξιότητας στα βήματα και στα χέρια.
Το διήμερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου  13 Φεβρουαρίου (στις ώρες 15.45 έως 20.00) και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου το πρωί (στις ώρες 11.00-14.00). Για πληροφορίες και εγγραφές συμμετοχής στην Γραμματεία του Λ.Ε.Β καθημερινά τα πρωινά  (Κοραή 79) και στα τηλέφωνα:   2421033938  &  2421305753.
Βιογραφικό Θοδωρή  Κοντάρα: Ο Θοδωρής Κοντάρας γεννήθηκε το 1957 στη Νέα Ερυθραία Αττικής. Η οικογένειά του κατάγεται από το Σιβρισάρι της Ερυθραίας Μ. Ασίας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1983 διδάσκει ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση.
Παράλληλα ασχολείται με τη λαογραφία και την ιστορία του Ελληνισμού της Μικρασίας, κυρίως των περιοχών Ιωνίας, Αιολίδας και Προποντίδας. Το 1981 δημιούργησε τον Χορευτικό Όμιλο του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης των Ερυθραιωτών προσφύγων. Υπό την καθοδήγησή του, ο Όμιλος έχει παρουσιάσει εξαιρετικά δείγματα δουλειάς, με αποκορύφωμα τις εμφανίσεις στο Ηρώδειο (δυο φορές), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (πέντε φορές), στο Φεστιβάλ του Βύρωνα, στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ 1 «Το αλάτι της γης» και στο Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού.
Επιμελήθηκε τους τρεις δίσκους που εξέδωσε το 1991-94 το Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών με 43 χορούς και τραγούδια από τα Αλάτσατα, την Ερυθραία και τη Σμύρνη, στους οποίους τραγουδούν και παίζουν με αυθεντικό τρόπο πρόσφυγες της πρώτης και δεύτερης γενιάς από τη Νέα Ερυθραία. Μελέτησε και κατέγραψε επίσης τις φορεσιές, των Ελλήνων του Μαρμαρά, της Ερυθραίας και των χωριών της Σμύρνης, με βάση τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Ν. Ερυθραία και στα Ν. Παλάτια Ωρωπού. Σχετικά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Μικρασιατικά Χρονικά(έκδοση Ενώσεως Σμυρναίων), στις Επτά Ημέρες της εφημερίδας Καθημερινή(αφιέρωμα στις ελληνικές φορεσιές), στο βιβλίο της Ιωάννας ΠαπαντωνίουΕλληνικές φορεσιές (έκδ. Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος – ΠΛΙ, Αθήνα 1996), στο επιστημονικό περιοδικό Ενδυματολογικά (έκδ. ΠΛΙ, Ναύπλιο 2000) και στο βιβλίο Μελί, όσα δε σβήνει ο χρόνος (έκδοση Συλλόγου «Αγ. Ιωάννης Θεολόγος», Ν. Μελί Μεγάρων 2009).
Αρθρογραφεί επίσης σε περιοδικά κι εφημερίδες της Ν. Ερυθραίας και μικρασιατικών σωματείων (Μικρασιατική Ηχώ, Μικρασιατική Σπίθα Σερρών, ιστοσελίδα Mikrasiatis.gr κ.ά.).Ταξιδεύει πολύ συχνά στην Τουρκία κι έχει δημιουργήσει ένα πλουσιότατο αρχείο διαφανειών από τις μικρασιατικές πατρίδες, το οποίο χρησιμοποιεί σε δεκάδες διαλέξεις με μικρασιατικά θέματα, που οργανώνουν σωματεία, πνευματικά κέντρα κι επιστημονικά ιδρύματα.
Συνεργάστηκε με την ιστορικό Μαριάννα Κορομηλά στην εβδομαδιαία εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας «Ταξιδεύοντας στο χώρο και το χρόνο», σε θέματα του μικρασιατικού Ελληνισμού. Με την ίδια και άλλους συνεργάτες συνέγραψε το βιβλίο «Ερυθραία, ένας ευλογημένος μικρόκοσμος στην καρδιά της Ιωνίας» (εκδ. Πανόραμα, Αθήνα 1997). Επίσης συνεργάστηκε με την γνωστή παραγωγό Φεβρωνία Ρεβύνθη στη ραδιοφωνική εκπομπή του Δευτέρου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας «Το τραγούδι της ελληνικής γης» και την  παραμυθού Αγνή Στρουμπούλη στην εκπομπή «Στις ίλινες, στις μπίλινες».Επιμελήθηκε βιβλία με μικρασιατικά θέματα, όπως του Θοδωρή Ηλιάδη «Προκόννησος, Παλάτια, Νέα Παλάτια» (εκδ. Κοινότητας Ν. Παλατιών, 2001), του Ανδρέα Μπαλτά «Τα Καράμπουρνα της Μικρασιατικής Ερυθραίας» (εκδ. Μπαλτά, Αθήνα 2010 – βραβείο Εστίας Ν. Σμύρνης), του Αντώνη Ματζάρη «Ο νονός μου ο Καλόγερος» (εκδ. Μπαλτά, Αθήνα 2012), του Πέτρου Μεχτίδη «Κρομμυδόκαστρο, το ‘’χαμένο’’ κάστρο της Σμύρνης» (εκδ. Μπαλτά, Αθήνα 2012), της Μιράντας Σοφιανού «Ο παππούς μου ο Φάχρη – Κων/πολη, Πέργαμος, Νέα Σμύρνη» (εκδ. Μίλητος, Αθήνα 2012), της Μαρίας Βεϊνόγλου «Το φάντασμα της Προύσας» (εκδ. Μπαλτά, Αθήνα 2013), του Αρχάγγελου Γαβριήλ «Στο Βασίλειο του Αργαίου» (εκδ. Μπαλτά, Αθήνα 2015), του ήρωα των «Ματωμένων Χωμάτων» Μανώλη Αξιώτη «Εγώ, ο Μανώλης Αξιώτης…» (εκδ. Μπαλτά, Αθήνα 2016) και άλλα. Από το 2011 είναι επιμελητής της σειράς Εξ Ανατολών των εκδόσεων Μπαλτά, που εκδίδουν βιβλία μικρασιατικού περιεχομένου.Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στη μικρασιατική ιδέα από διάφορα μικρασιατικά σωματεία (Αλατσατιανών, Σιβρισαριανών, Παλατιανών, Εγγλεζονησιωτών Μαγνησίας, Βουρλιωτών, Μικρασιατών Χαλανδρίου, Μικρασιατών Καισαριανής, Σμυρναίων Νέας Ιωνίας).   Κορυφαία αναγνώριση της τριαντάχρονης προσφοράς του υπήρξε η βράβευσή του από την Ένωση Σμυρναίων Αθηνών το Φεβρουάριο του 2012 και από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) τον Ιανουάριο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου