ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

«Δημοκρατία και Οικονομία»-Παρουσίαση βιβλίου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

«Δημοκρατία και Οικονομία»-Παρουσίαση βιβλίου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

19 Φεβρουαρίου 2016, 12:09

To Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου των Νίκου Κυριαζή και Ε. Μ. Οικονόμου με τίτλο: «Δημοκρατία και Οικονομία. Μια αναλυτική ιστορία της Δημοκρατίας από τη γέννησή της μέχρι σήμερα» (εκδ. Ενάλιος) την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 7:00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), Γ. Καρτάλη και Ροζού).
Ομιλητές:
Μιχάλης Ζουμπουλάκης (Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Παν. Θεσσαλίας)
Δημήτρης Πιτσιώρης (Μηχανικός – πρώην Δήμαρχος Βόλου)
Θανάσης Σαμαράς (Δημοσιογράφος, τ. Διευθυντής εφημερίδας «Η Θεσσαλία»)
Αννίτα Πρασσά (Δρ Ιστορικός, Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας)
Νίκος Κυριαζής (Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Παν. Θεσσαλίας)
Εμμανουήλ-Μάριος Οικονόμου (Δρ Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Παν. Θεσσαλίας)
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Σωτήρης Πολύζος
 Το βιβλίο διαπραγματεύεται ένα άκρως ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα, τη δημοκρατία και την εξέλιξή της από την γέννησή της μέχρι σήμερα, σε σχέση με την οικονομία. Οι συγγραφείς αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν όχι μόνο τους ειδικούς, αλλά και το ευρύ κοινό, τεκμηριώνοντας τη θέση ότι η αποτελεσματικότητα της οικονομίας εξαρτάται από τη δημοκρατική λειτουργία μιας χώρας και αντιστρόφως.
Το βιβλίο στα πρώτα κεφάλαια παρέχει μια καινοτομική προσέγγιση για το πώς και γιατί αναδείχθηκε η δημοκρατία στην αρχαία Ελλάδα. Στην συνέχεια αναδεικνύει τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς που κατέστησαν ισχυρή και σπουδαία την περίπτωση της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Στη συνέχεια, αναλύονται οι δυο βασικές αρχαίες ελληνικές δημοκρατικές συμπολιτείες, η Αιτωλική και η Αχαϊκή, και παρέχονται ιδέες και προτάσεις σχετικά με το τι μπορεί να διδαχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από αυτές. Η ανάλυση συνεχίζεται με μελέτες περίπτωσης χωρών και λαών, που αφορούν την μετα-μεσαιωνική και την πρόσφατη οικονομική ιστορία και πολιτική οικονομία, όπως, Ελβετία, ΗΠΑ, Αγγλία και Ενωμένες Επαρχίες (Κάτω Χώρες). Το βιβλίο αναλύει και τις σύγχρονες ομοσπονδίες εστιάζοντας στις Ελβετία, Γερμανία και ΗΠΑ, ενώ παρέχει προτάσεις οικονομικής πολιτικής για τη διέξοδο της Ελλάδας από την επαχθή για την κοινωνία οικονομική κρίση μετά το 2010.
Είναι ένα βιβλίο που ενδιαφέρει όλους όσοι προβληματίζονται για τη σημερινή λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπου ο θεσμός δοκιμάζεται λόγω της ενίσχυσης εμφανώς αντιδημοκρατικών απόψεων, κομμάτων και οργανώσεων. Οι δε συγγραφείς δεν αρκούνται μόνο στην περιγραφή, αλλά ασκούν κριτική στις δυσλειτουργίες της δημοκρατίας στη σημερινή εποχή και προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης και μέτρα ενίσχυσης του άμεσου δημοκρατικού ελέγχου εκ μέρους των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου