ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Ο φετινός Ιανουάριος ο πιο ζεστός όλων των εποχών για το Βόλο «Θ»

Ο φετινός Ιανουάριος ο πιο ζεστός όλων των εποχών για το Βόλο «Θ»

27 Φεβρουαρίου 2016, 13:53

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών από τότε που υπάρχουν μετεωρολογικά δεδομένα για την περιοχή του Βόλου, επισημαίνει ο μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης από το meteovolos.gr. Στο μεταξύ και ο Φεβρουάριος θα φύγει χωρίς βροχές, ενώ χωρίς βροχές και με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες μπαίνει και ο Μάρτιος, με το πρόβλημα της ανομβρίας να γίνεται πλέον έντονο.
 Ο Ιανουάριος του 2016 ήταν ο πιο θερμός για τον πλανήτη από τότε που άρχισε η καταγραφή των μετεωρολογικών δεδομένων το 1880. Ο προηγούμενος πιο ζεστός Ιανουάριος ήταν του 2007, επισημαίνει ο κ. Ντάφης. Τo ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν πάνω από το μέσο όρο. Όπως για παράδειγμα στον Βόλο, στον σταθμό που λειτουργεί από το 2007 το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η μέγιστη ακρότατη θερμοκρασία ήταν ίση με αυτή του 2010 (22.9οC) και ο μέσος όρος της θερμοκρασίας ήταν 1,1οC πάνω από την κλιματική τιμή (8.9°C ενώ η μέση τιμή 7.8οC). Υπάρχει μία ελαφρά πτώση της μέσης τιμής τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά αυξάνονται οι ακραίες τιμές. Αν και δεν λειτουργεί μετεωρολογικός σταθμός στον αστικό ιστό συνεχόμενα από το 1958, ως μέση τιμή λαμβάνουμε υπόψη τη μεγαλύτερη διάρκεια που έχουν γίνει καταγραφές από την ΕΜΥ στην Πλατεία Ελευθερίας (1958 – 1983) και ήταν 7,8οC.
Επιπρόσθετα το πρώτο 15ήμερο του μήνα χαρακτηρίστηκε από υψηλές θερμοκρασίες, ενώ το 2ο μισό του μήνα, ψυχρή εισβολή κατάφερε να ρίξει τη θερμοκρασία κατά 10 περίπου βαθμούς μέσα σε ένα 24ωρο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες διατηρήθηκαν από τις 18 έως 24/01, ενώ τις τελευταίες μέρες του μήνα, αντικυκλωνικές συνθήκες με αρκετή ηλιοφάνεια ανέβασαν τον υδράργυρο πάνω από τη μέση τιμή.
Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί το ύψος του υετού (βροχή ή χιόνι) που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην πόλη του Βόλου το μήνα Ιανουάριο. Μόλις μία χρονιά (2009), ο υετός που σημειώθηκε, ξεπέρασε τη μέση τιμή (58.4 mm). Η μέση τιμή των τελευταίων 10 ετών είναι μόλις 28.9 mm, δηλαδή 29,5 mm λιγότερα σε σχέση με την περίοδο 1958 – 1983. Ένας θερμός και ξηρός Ιανουάριος συνδέεται με αντικυκλωνικές συνθήκες πάνω από τη περιοχή μας, αντί για βαρομετρικά χαμηλά από τα νότια, που συνήθως μας επισκέπτονταν στο παρελθόν. Το υδρολογικό έτος του 2015 μπορεί να ήταν το καλύτερο τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά τα μεγάλα ύψη υετού σημειώθηκαν σε λίγες ημέρες, με καταιγίδες, κάτι που δεν βοηθά την πλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα επαρκώς.
Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο τέταρτος μήνας στη σειρά που η θερμοκρασία της Γης βρέθηκε πάνω από ένα βαθμό Κελσίου από την κανονική για την εποχή. Προφανώς, πρόκειται για έναν ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα ειδικότερα για το βόρειο ημισφαίριο. Οι επιστήμονες θεωρούν όμως πολύ πιθανό, ότι όλο το 2016 θα αποδειχθεί έτος-ρεκόρ από άποψη θερμοκρασίας, καταλήγει ο κ. Ντάφης.
Χωρίς βροχές μέχρι και την Τετάρτη
Συνεχίζεται μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη η ανομβρία στη Μαγνησία. Κάτι φαίνεται να αλλάζει από την Τισκνοπέμπτη και μετά, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας, που θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Αναλυτικότερα σήμερα και αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 7 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου. Δευτέρα και Τρίτη θα επικρατήσει συννεφιά χωρίς όμως βροχές, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 7 μέχρι 19 βαθμούς. Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι ενισχύονται. Την Τετάρτη αναμένονται συννεφιές χωρίς όμως βροχές, ενώ την Πέμπτη αναμένονται βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 16 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου