ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Oμιλία για το CERN στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Oμιλία για το CERN στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

6 Φεβρουαρίου 2016, 10:45
cern
Eνημερωτική ομιλία για την ιστορία, την έρευνα που γίνεται σήμερα, καθώς και τις εφαρμογές του “CERN”, θα γίνει αύριο Κυριακή, 7η Φεβρουαρίου και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο). Ομιλητής θα είναι ο φυσικός καθηγητής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Βέργος, που έχει δώσει και άλλες διαλέξεις στη σειρά των ομιλιών «Αστρονομία για όλους» της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.
Στην ομιλία  θα επιδιωχθεί να περιγραφεί με απλό και κατανοητό τρόπο η λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (“LHC”), ο τρόπος εμφάνισης νέων σωματιδίων και η μέθοδος ανίχνευσής τους στα 4 πειράματα “ATLAS”, “CMS”, “ALICE” και “LHCb”. Θα γίνει ακόμη αναφορά στο ατύχημα του 2008, αλλά και στην ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs που ανακοινώθηκε στις 4 Ιουλίου 2012, ένα ορόσημο για τη φυσική. Θα περιγραφούν δε οι ιδιότητές του και η αναγκαιότητα της ύπαρξής του.
Επίσης θα αναλυθεί η έρευνα που γίνεται στα 4 αυτά πειράματα και ποιος είναι ο κύριος προσανατολισμός της σήμερα. Ακόμη ο ρόλος της Ελλάδας, που είναι ένα από τα ιδρυτικά (!) μέλη του “CERN”.  Θα αναφερθούν βεβαίως οι αστρονομικές και κοσμολογικές επιπτώσεις των ανακαλύψεων, αλλά και οι εφαρμογές τους στην καθημερινή ζωή. Σίγουρα δε φαντάζεται κανείς, ποιες δραστηριότητες καθημερινής ρουτίνας έχουν εφευρεθεί στο “CERN”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου