ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Απίστευτο! Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας τις μέρες της νηστείας!

nisteia

Αν σκοπεύετε να νηστέψετε την περίοδο της Σαρακοστής τότε πολύ καλά θα κάνετε!
Οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την διατροφή που ακολουθείται μας αποδεικνύουν σε τι ακριβώς ωφελείται ο οργανισμός καθώς εφαρμόζεται συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής!
  
ΈΛΕΓΧΟΣ  ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΊΝΗΣ
Οι τροφές που ενοχοποιούνται για την αύξηση της χοληστερίνης είναι το κρέας, κυρί­ως το χοιρινό, τα λουκάνικα, το μπέικον, τα πλήρη γαλακτοκομικά, από τα πουλερικά η χήνα και η πάπια, καθώς και το ζωικό βούτυρο. Με μέτρο μπορούν να καταναλώνο­νται τα αυγά, το άπαχο κρέας, τα οινοπνευματώδη, τα γλυκά και οι πάστες.
Στην περίοδο της νηστείας αντικαθιστούμε τα παραπάνω τρόφιμα με όσπρια, λα­χανικά, φρούτα, ρύζι, ζυμαρικά. Τροφές δηλαδή που δεν περιέχουν χοληστερόλη αλλά πληθώρα χρήσιμων βιταμινών.
Τα κεκορεσμένα λιπαρά που κρύβονται στα ζωικά τρόφιμα μπορούν θαυμάσια να αντικατασταθούν από τα «καλά» λιπαρά, δηλαδή το ελαιόλαδο, το ταχίνι και τους ξη­ρούς καρπούς. Έτσι όχι μόνο δε φορτώνουμε τον οργανισμό μας με περιττή χοληστερίνη αλλά τον εφοδιάζουμε με τις πολύτιμες βιταμίνες Α, C και Ε.
Το κρέας, πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και βιταμίνης Β12, μπορεί θαυμάσια να αντικα­τασταθεί από τα όσπρια, τα μανιτάρια, τη σόγια και τους ξηρούς καρπούς. Με τους κατάλληλους διατροφικούς συνδυασμούς, την ποικιλία των νηστίσιμων τροφών, θα «καθαρίσουμε» τον οργανισμό μας και θα τον ενισχύσουμε με ωφέλιμες βιταμίνες. Η δι­ατροφή που ορίζει η ορθόδοξη νηστεία είναι φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά, μια και αυτά προέρχονται από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, και πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Υπάρχουν νοστιμότατες τροφές που με τους κατάλληλους συνδυα­σμούς μεταξύ τους μας απαλλάσσουν από την περιττή χοληστερίνη και μας εφοδιάζουν με πολύτιμα αντιοξειδωτικά.
ΣΤΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ
Η διατροφή που ακολουθούμε κατά τη διάρκεια της νηστείας θα μειώσει αναμφισβήτητα και τα επίπεδα ουρικού οξέος. Αιτία του αυξημένου ουρικού οξέος είναι η κληρο­νομική προδιάθεση, τα οινοπνευματώδη ποτά και η κατανάλωση κάποιων τροφίμων που περιέχουν πουρίνες.
Τα περισσότερα νηστίσιμα τρόφιμα έχουν ελάχιστη ποσότητα πουρινών. Μπορού­με άφοβα να καταναλώνουμε ψωμί, ελαιόλαδο, ελιές, ξηρούς καρπούς (εξαιρούνται τα αμύγδαλα) και τουρσί. Με μέτρο μπορούμε να τρώμε όσπρια, ντομάτες, μανιτάρια, αρακά και σπανάκι. Όσοι έχουν αυξημένο ουρικό οξύ, όσο το δυνατόν πρέπει να απο­φεύγουν το κρέας (ειδικότερα τα λιπαρά κρέατα), τα εντόσθια ζώων, τις σαρδέλες, το σκουμπρί, τη ρέγκα και γενικά τα τρόφιμα που προέρχονται από τα ζωικά προϊόντα.
Ακολουθώντας λοιπόν τη διατροφή που ορίζει η ορθόδοξη πίστη μας, θα έχουμε ένα ακόμη σημαντικό όφελος για την υγεία μας, ειδικά όσοι από εμάς έχουμε προδιάθεση για αύξηση του ουρικού οξέος.
ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
Η περιοδική νηστεία θα μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε την αρτηριακή μας πίεση σε χαμηλότερα επίπεδα.
Σε αυτό θα συμβάλλει το πολύτιμο κάλιο που περιέχεται στα λαχανικά και τα φρού­τα (ιδιαίτερα πλούσια σε κάλιο είναι η μπανάνα).
Παράλληλα, αν αποφεύγουμε τα φαστ φουντ και γενικότερα τα έτοιμα φαγητά, θα περιορίσουμε και την πρόσληψη του αλατιού που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντι­κούς παράγοντες για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Η αύξηση λοιπόν του καλίου και παράλληλα η μείωση του νατρίου που θα πετύχου­με αν νηστεύουμε και ακολουθούμε ισορροπημένη και λιτή διατροφή θα συμβάλλουν θετικά στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης.
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ
Η πρόσληψη πολλών φυτικών ινών κατά τη διάρκεια της νηστείας προσφέρει σημα­ντικά οφέλη στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Οι φυτικές ίνες είναι πολύπλοκες, αδιάσπαστες ουσίες που δεν απορροφώνται στο λεπτό έντερο, αν και δεν μας τρέφουν είναι όμως απαραίτητες για το σώμα μας.
Οι πηγές των φυτικών βρίσκονται στα νηστίσιμα προϊόντα σε αφθονία. Τα λαχανικά (φασολάκια, μπάμιες, λάχανο, μαρούλι, αρακάς, καλαμπόκι κ. ά.), τα φρούτα (κυρίως στη φλούδα τους), τα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, φακές), τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ψωμί ολικής άλεσης, τα πολύσπορα προϊόντα και το άγριο ρύζι είναι τροφές πλού­σιες σε φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότη­τας. Αν πίνουμε ταυτόχρονα και αρκετό νερό θα πετύχουμε την καθημερινή αφόδευση, ώστε να καθαρίζει γρήγορα το έντερο από τις βλαβερές ουσίες που μένουν σε αυτό. Γίνεται μικρότερος ο κίνδυνος να εμφανίσουμε αιμορροΐδες, εκκολπωμάτωση και άλλες σοβαρότερες παθήσεις, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Ειδικότερα το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το κινέζικο λάχανο, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, εμποδίζουν την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης το φυλλικό οξύ ασκεί προ­στατευτικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου. Καλές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα όσπρια, τα σκουρόχρωμα λαχανικά και η μαγιά μπύρας.
Όσον αφορά τη σχέση του κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι συμβουλές όλων των διεθνών φορέων υγείας είναι ξεκάθαρες. Μην τρώτε κρέας περισ­σότερο από δύο με τρεις φορές το μήνα. Προσοχή επίσης χρειάζεται και στην κατανά­λωση των επεξεργασμένων προϊόντων του κόκκινου κρέατος (π.χ. αλλαντικά).
Η πρόσληψη αρκετής ποσότητας φυτικών ινών σε κάθε γεύμα (π.χ. πράσινη σαλάτα με το φαγητό) καθυστερεί την απορρόφηση των υδατανθράκων με αποτέλεσμα να μην έχουμε απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά από κάθε γεύμα. Βοηθάει λοιπόν τους διαβητικούς να ρυθμίσουν καλύτερα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους και να καταπολεμήσουν το αίσθημα της πείνας που αισθάνονται.
Οι τελευταίες ιατρικές μελέτες επιβεβαιώνουν τη συμβολή των φυτικών ινών στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η πηκτίνη και το πίτουρο βρώμης (διαλυτές φυτικές ίνες) μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης.
¨Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν επίσης στον έλεγχο του βάρους. Περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και αυξάνουν τον όγκο της τροφής, με αποτέλεσμα να καταπολεμάται το αί­σθημα της πείνας.

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η ποσότητα τροφής που καταναλώνουμε, καθώς και οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από το φαγητό μας, εξαρτώνται από την ηλικία μας, το φύλο μας αλλά και τη σωματική μας δραστηριότητα.
Στην περίοδο της νηστείας, αν είμαστε εγκρατείς, προσέχουμε την ποσότητα της τρο­φής που καταναλώνουμε και κάνουμε σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς, τότε μπο­ρούμε να δούμε το βάρος μας να μειώνεται. Άλλωστε νηστεία στην ορθόδοξη ελληνική πίστη δε σημαίνει μόνο αποχή από τα ζωικά προϊόντα, αλλά λιτή, μετρημένη διατροφή. Την περίοδο της νηστείας πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υπερκατανά­λωση της τροφής, αν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο μας, να ενισχύσουμε τον οργανι­σμό μας με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και να τον απαλλάξουμε από τις τοξίνες και τα περιττά κιλά.
Είναι σημαντικό, όσο νηστεύετε, να έχετε στο νου σας τις παρακάτω συμβουλές για να κάνετε μια υγιεινή διατροφή και να «απαλλαχτείτε» από τα περιττά κιλά.
Κάνετε πέντε γεύματα την ημέρα, τρία κύρια και δύο ενδιάμεσα. Έτσι θα ενεργοποι­ήσετε το μεταβολισμό σας και θα κρατήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Μικρά και τακτικά γεύματα σας κάνουν να μην πεινάτε και ταυτόχρονα να χάνετε κιλά.
Είναι λάθος να μένετε όλη μέρα νηστικοί και το βράδυ να υπερκαταναλώνετε τρο­φή, όπως και το αντίστροφο να μην τρώτε τίποτα το βράδυ. Μπλοκάρετε έτσι το μετα­βολισμό σας και αποσταθεροποιείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. 

Μην μένετε νηστικοί το πρωί. Ένα καλό πρωινό θα σας δώσει ενέργεια και θα σας κρατήσει χορτάτους ως το μεσημέρι.
Φροντίστε να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή σας. Κάντε εβδομαδιαίο προγραμματι­σμό, αγοράστε φρούτα και λαχανικά εποχής, που είναι φρέσκα και φθηνότερα από τα κατεψυγμένα.
Είναι ευκαιρία στην περίοδο της νηστείας να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Έχουν λίγες θερμίδες, μας χορταίνουν και μας προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες και φυτικές ίνες. Συνοδέψτε το φαγητό σας πάντα με σαλάτα.
Αν μπορείτε, αγοράζετε βιολογικά προϊόντα η καλλιεργείστε τον κήπο σας. Είναι ιδανικό να τρώτε φρούτα και λαχανικά χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
Αν παρασυρθείτε και φάτε παραπάνω την μία μέρα, την επόμενη απαιτείται εγκρά­τεια. Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Μην τρώτε γρήγορα, μασήστε καλά την κάθε μπουκιά και σηκωθείτε από το τραπέζι πριν χορτάσετε πλήρως.
Προτιμάτε τα βραστά και ψητά φαγητά. Αποφύγετε τα τηγανητά.
Αποφύγετε όσο δυνατόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα (κέικ, μπισκότα κ. ά.), περιέ­χουν συντηρητικά, πολύ αλάτι και ζάχαρη.
Προσοχή στα γλυκά φρούτα, περιέχουν αρκετές θερμίδες, να τα καταναλώνετε με μέτρο. Το ίδιο ισχύει και για τα αποξηραμένα φρούτα.
Μην υπερβάλετε στην κατανάλωση υδατανθράκων. Προτιμήστε το ψωμί και τα μα­καρόνια ολικής άλεσης και το ακατέργαστο ρύζι.
Από όλα τα φυτικά έλαια προτιμήστε το ελαιόλαδο.
Αντικαταστήστε, όπου είναι δυνατόν, τη ζάχαρη με το μέλι.
Μην πίνετε αναψυκτικά, περιέχουν πολλή ζάχαρη.
Αν νιώσετε επιθυμία για γλυκό, φάτε ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα, λίγο παστέλι ή γλυκό του κουταλιού.
Μειώστε την ποσότητα του αλατιού που χρησιμοποιείτε στα φαγητά σας. Αντικαταστήστε το αλάτι με λεμόνι, ξίδι και διάφορα μυρωδικά.
Εντάξτε στο διαιτολόγιό σας τους ξηρούς καρπούς αλλά με μέτρο. Προτιμάτε τους ανάλατους και άψητους.
Αν σας αρέσει το ποτό, ένα ποτηράκι κρασί με το φαγητό σας είναι αρκετό.
Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό.
Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα.

ΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΠΟΥΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ  ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ  ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Το κάπνισμα, το άγχος, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η κακή διατροφή προκα­λούν αύξηση των ελεύθερων ριζών με συνέπεια απ’ τη μία την επιτάχυνση της γήρανσης του οργανισμού και απ’ την άλλη την πρόκληση ασθενειών όπως ο καρκίνος, η νόσος Αλτσχάιμερ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Το οξειδωτικό στρες, αποτέλεσμα της αλόγι­στης παραγωγής των ελεύθερων ριζών, οδηγεί στη σταδιακή καταστροφή των κυττάρων.
Η βασική άμυνα του οργανισμού στη δράση των ελεύθερων ριζών είναι τα διάφορα αντιοξειδωτικά. Σημαντικές έρευνες που έχουν γίνει έχουν αναδείξει ως σημαντικότερα αντιοξειδωτικά συστατικά τη βιταμίνη Ε, τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη Α, το λυκοπένιο, το β καροτένιο, τις πολυφαινόλες και το σελήνιο.
Με αυτά τα αντιοξειδωτικά θα προστατέψουμε τον οργανισμό μας από την πρόωρη γήρανση και θα απομακρύνουμε την πιθανότητα να αρρωστήσουμε.
Η βιταμίνη Α, που βρίσκεται στο σπανάκι, τα πεπόνια, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και το αβοκάντο, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμβάλλει στη διατήρη­ση της καλής υγείας του δέρματος και παράλληλα ενισχύει την όρασή μας.
Η βιταμίνη C, περιέχεται στις πιπεριές, το ακτινίδιο, τα εσπεριδοειδή και τις φράου­λες, συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών και του δέρματος.
Η βιταμίνη Ε, βρίσκεται στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, στο ταχίνι και τα δαμάσκηνα, μας προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του δέρματος.
Το λυκοπένιο το βρίσκουμε στη σάλτσα ντομάτας και γενικά στα κόκκινα φρούτα. Προστατεύει τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη.
Το β καροτένιο καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που γερνάνε τα κύτταρά μαςυπάρ­χει στο πεπόνι, το καρπούζι, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τον ανανά.
Σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο παίζουν και οι πολυφαινόλες. Το κόκκινο κρασί, τα λαχανικά, το σταφύλι, το ρόδι και τα εσπεριδοειδή περιέχουν αυτές τις φυτοχημικές ου­σίες. Οι πολυφαινόλες ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του ουροποιητικού συστήματος.
Το σελήνιο πολεμά τις ελεύθερες ρίζες και ισχυροποιεί τον οργανισμό. Το βρίσκουμε κυρίως στα ροδάκινα, τα καρπούζια, τα σταφύλια, τα λαχανικά και τα θαλασσινά.
Όλα αυτά έχουν θετική επίδραση και στην ψυχική μας υγεία. Όσοι καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, ενέργεια και αισιοδο­ξία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε από ειδικούς της Σχολής Δη­μόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης πως άτομα με θετική σκέψη και ευχάριστη διάθεση είχαν στο αίμα τους υψηλά επίπεδα καροτενο­ειδών.
Η νηστεία λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία να καταναλώσουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά, ώστε ο οργανισμός μας να επωφεληθεί στο μέγιστο από τα αντιοξειδωτικά. ­

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου