ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου στο Βόλο

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου στο Βόλο


IMG_20160330_095346
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα που γεννήθηκε ο Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1967. Ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής, κάθε χρόνο ετοιμάζει το μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας. Για το 2016, το υλικό του εορτασμού το έχει αναλάβει η Ibby της Βραζιλίας.
Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-.ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, ως φορέας που γιορτάζει την «παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου» παροτρύνει όσους ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία, να συμβάλλουν στον εορτασμό της. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων, με επισκέψεις σε βιβλιοθήκες της πόλης όπου τα παιδιά παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα ακούγοντας παραμύθια, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν στις τάξεις των τμημάτων, εικαστικές δραστηριότητες και συζητήσεις, που αφορούσαν το παιδικό βιβλίο. Τα παιδιά είχαν μία ωραία αφορμή, να μάθουν περισσότερα για το βιβλίο, να γνωρίσουν συγγραφείς και εικονογράφους, να παρακολουθήσουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά παιχνίδια αλλά και εικαστικά εργαστήρια.
IMG_20160330_102646
Το κείμενο για την Παγκόσμια ημέρα παιδικού Βιβλίου 2016, το έγραψε η συγγραφέας «Luciana Sandroni», Ibby Βραζιλίας.
Την αφίσα φιλοτέχνησε ο εικονογράφος σκιτσογράφος και συγγραφέας Ziraldo
Η μετάφραση στα ελληνικά όπου ένα μέρος της σας παραθέτουμε, έγινε από τη συγγραφέα: Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου. «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια … πριγκίπισσα; Όχι. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια βιβλιοθήκη. Ήταν και ένα κορίτσι που το έλεγαν Λουΐζα και πήγε πρώτη του φορά στη βιβλιοθήκη. Περπατούσε αργά, σέρνοντας μια τεράστια σάκα με ρόδες. Κοίταζε παντού τριγύρω με έκπληξη: Ράφια και άλλα ράφια γεμάτα με βιβλία …τραπέζια, καρέκλες, χρωματιστά μαξιλάρια, ζωγραφιές στους τοίχους και αφίσες…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Εμφανίστηκαν τότε και άλλοι ήρωες παραμυθιών: το Ασχημόπαπο, το Κοριτσάκι με τα σπίρτα, ο Μολυβένιος Στρατιώτης και η Μπαλαρίνα….
«Μπορούμε να έρθουμε μαζί σου; Είμαστε όλοι ήρωες του Άντερσεν» της είπε το Ασχημόπαπο που δεν ήταν στ’ αλήθεια τόσο άσχημο.
«Είναι ζεστό το σπίτι σου;» ρώτησε το κοριτσάκι με τα σπίρτα.
Μια ιδέα ήθελα μόνο να σας πω. Η Λουΐζα μπορεί να πάρει το βιβλίο που θέλει, τη Χιονάτη κι εμείς να μπούμε μες τη σάκα της, που μας χωράει όλους.
Την ιδέα την βρήκαν όλοι εξαιρετική!
Η σάκα με τις ρόδες ήταν τώρα πιο βαριά από ποτέ. Ήταν τόσο βαριοί οι ήρωες! Η Λουΐζα πήρε το βιβλίο, τη Χιονάτη κι ο βιβλιοθηκονόμος το έγραψε στην κάρτα της.
Λίγο αργότερα, το κορίτσι έφτασε στο σπίτι του ευχαριστημένο και η μητέρα του ρώτησε από μέσα:
«Γύρισες χρυσό μου;»
«Γυρίσαμε!»
Ολόκληρο το κείμενο τη; IBBY για το 2016 και την αφίσα μπορείτε να την αναζητήσετε στην ιστοσελίδα: http://www.greekibby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου