ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Σωματικότητα και Ιστορία στις «Κόκκινες ουλές» – Εκδήλωση στο κτίριο Σπίρερ

Σωματικότητα και Ιστορία στις «Κόκκινες ουλές» – Εκδήλωση στο κτίριο Σπίρερ

15 Απριλίου 2016, 18:00
mike
Με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων της Μαίρης Μικέ «Κόκκινες Ουλές» η Μαρίτα Παπαρούση, η Ευγενία Σηφάκη και η συγγραφέας θα μιλήσουν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου και ώρα 19.30 στο κτήριο Σπίρερ.
Οι δεκαεπτά μικρές καθημερινές ιστορίες της συλλογής, καθώς διασταυρώνονται με τη μεγάλη επίσημη Ιστορία, εστιάζουν στο πάσχον σώμα κι επιμένουν στην κοινωνική σήμανσή του μέσα από διαδικασίες χειραγώγησης, επιτήρησης, τιμωρίας, πένθους και βίας.
Αν και κατά κανόνα αποφεύγονται ακριβείς χρονικοί και χωρικοί προσδιορισμοί, μπορεί κανείς με πλοηγό έστω τα λίγα ακριβοθώρητα σήματα να σταθμεύσει σε στιγμές των εμφυλιακών και μετεμφυλιακών χρόνων, της δικτατορίας και να οδηγηθεί με ποικίλους τρόπους (για παράδειγμα με επανεγγραφές μυθολογικών και βιβλικών επεισοδίων) ώς τα κρίσιμα σημερινά.
Οι ομιλήτριες
Η Μαρίτα Παπαρούση διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία και Διδακτική της Λογοτεχνίας στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εκδώσει βιβλία και άρθρα γύρω από τον τομέα της νεοελληνικής γραμματείας, τη θεωρία και διδακτική της λογοτεχνίας, καθώς και γύρω από θέματα φύλου και ταυτότητας στη νεότερη ελληνική πεζογραφία.
Η Ευγενία Σηφάκη διδάσκει Λογοτεχνία και Θεωρία της Λογοτεχνίας, με έμφαση στη φεμινιστική θεωρία και τις σπουδές φύλου, στο Π.Τ.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο και άρθρα σε ελληνικά και αγγλόφωνα επιστημονικά περιοδικά.
Η Μαίρη Μικέ διδάσκει Νεοελληνική Φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει πλούσιο διδακτικό και ερευνητικό έργο. Οι μελέτες της στρέφονται γύρω από την ιστορία, τη θεωρία και την ερμηνεία πεζογραφικών κυρίως κειμένων του 19ου και του 20ού αιώνα. Οι Κόκκινες Ουλές είναι το πρώτο πεζογραφικό της έργο.
Συνδιοργάνωση
Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών / Τμήμα ΙΑΚΑ (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) / Εκδόσεις Ίκαρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου