ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

Παρουσίαση του βιβλίου της Μάγδας Τσιρογιάννη «ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ» στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον»

Παρουσίαση του βιβλίου της Μάγδας Τσιρογιάννη «ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ» στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον»

20 Νοεμβρίου 2015, 07:58
unnamed (5)
Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 , στις 7.00 το βράδυ , στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» του Δήμου Βόλου , θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Μάγδας Τσιρογιάννη , με τίτλο: «ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ» , από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» , που διοργανώνεται από το φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος» και το Ίδρυμα Στυλιανού και Μαρίας Ζούζουλα.
Το βιβλίο παίρνει τον τίτλο του –Μαλαματένια– από τη φράση «ένα κομμάτι μάλαμα» που έλεγε η μητέρα της για πρόσωπα «εγνωσμένης φιλαλληλίας και καλοσύνης, όπως η αδελφή της η Ελένη», η βασική ηρωίδα του βιβλίου.
Εν αρχή η Μακρινίτσα, το Πήλιο και ο Κένταυρος, το «εινοσύφυλλον» κατά τον Όμηρο, «αιθύ» κατά τον Ησίοδο και «υλήεν», δηλαδή βουνό με δέντρα που θροούν, με γκρεμούς και δάση. Και από τον μύθο η αφήγηση τρέχει στα βυζαντινά χρόνια κι έπειτα στην Τουρκοκρατία, κι έπειτα στα σύγχρονα – πόλεμο και Κατοχή, μετανάστευση, εσωτερική και εξωτερική.
Συνοικέσια, γάμοι και γεννητούρια, θάνατοι μικρών και μεγάλων, οικονομικές δυσκολίες, ζωή – αγώνας για την επιβίωση. Και οι γυναίκες στο σπίτι, στον αργαλειό και στο κέντημα, στις αγροτικές εργασίες, στα καθήκοντα εκείνα που σήμερα φαντάζουν μακρινά και τα οποία η εξέλιξη κατέστησε περιττά και τα έβαλε στην άκρη ως παλιομοδίτικα.
Και άλλα πολλά θα μας αφηγηθεί, εκείνα που οι αφελείς γυναίκες πιστεύουν και καλά κάνουν.
Το βιβλίο διαβάζεται με πολύ ενδιαφέρον, σαν παραμύθι, σαν λαϊκό αφήγημα, σαν ιστορία από αυτές που έλεγαν κάποτε οι γιαγιάδες. Και έτσι ξεκίνησε· με την Ανθούλα, την Ελένη και τη Μαρία, μόνο που είναι ιστορία αληθινή, αφηγημένη στη γλώσσα της εποχής και του τόπου των ηρώων. Η συγγραφέας, επιλέγοντας το συγκεκριμένο γλωσσικό εργαλείο, έφερε τις εποχές κοντά, ζωντάνεψε το μακρινό παρελθόν, ένωσε άμεσα τον καρπό με τη ρίζα, έδειξε το βάθος του χρόνου, μίλησε για ήθη, έθιμα και νοοτροπίες με μια ποικιλία ήχων, όπου η γλώσσα κόβει φωνήεντα και συντέμνει τις λέξεις σαν να χορεύει υπερπηδώντας τα χαντάκια και τα αγκωνάρια του άγριου και ταλαιπωρημένου τοπίου, όπου έζησαν οι άνθρωποι της γενιάς της. Οι γυναίκες, κυρίως, που διαιώνισαν τη ζωή κατά φύσιν και τη διοίκηση του οίκου κατ’ έθος και κατά συνθήκη ν. Οι γυναίκες, που σηκώνουν το βάρος πάντα και με την πίστη τους κάνουν πραγματικότητα τα όνειρα, βλέπουν οράματα, γίνονται προφήτισσες και σαν αληθινές ηρωίδες ανανεώνουν το θαύμα της ζωής. Οι μαλαματένιες όλες εκείνες, κρίκοι της αλυσίδας στη γενιά της Ελένης της Μαλαματένιας.
Η Ιστορία της Ελλάδας; Η ιστορία της ηρωίδας; Η Ιστορία ενός λαού; Τα ήθη και τα έθιμα; Η θρησκευτική πίστη; Η μεταφυσική; Ό,τι και να πεις ότι περιέχει το βιβλίο είναι σωστό.
Συγγραφέας η Μάγδα Τσιρογιάννη , που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μακρινίτσα και το Βόλο. Σπούδασε στην Πάντειο και δούλεψε σε διάφορες δουλειές και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Γιός της είναι ο φωτογράφος Δημήτρης Προκοπίου. Ζει στην Αθήνα , το Βόλο και τη Μακρινίτσα.
‘Έχει εκδώσει οκτώ βιβλία με ποίηση και πεζογραφία.
Το βιβλίο και την συγγραφέα θα παρουσιάσουν , η Σοφία Παπαδοπούλου – Βαΐτση, Φιλόλογος και ο παλιός Κοινοτάρχης Μακρινίτσας (1990 – 2002) , Νίκος Τσούκας. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί βιωματική αφήγηση κατοίκου της Μακρινίτσας , ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί της Πειραματικής Σκηνής, Στράτος Μεγκές, Θρασύβουλος Χαλκιάς, Χρύσα Φώτη, Χαρούλα Νικολάου, Φωτεινή Βασιλείου, Παναγιώτα Δούκα, Αγγέλα Γιωτάκη και Αρχοντία Κόμβου.
Σχολιάζει και συντονίζει η Βασιλική Τράκη
Την εκδήλωση θα κλείσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου