ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Οι μαθητές γυρίζουν την πλάτη στο μίσος – Eκστρατεία ευαισθητοποίησης σε Δημοτικά του Βόλου «Θ»

Οι μαθητές γυρίζουν την πλάτη στο μίσος – Eκστρατεία ευαισθητοποίησης σε Δημοτικά του Βόλου «Θ»

25 Νοεμβρίου 2015, 12:05
DSC00670
Εκπαιδευτικοί, αλλά και μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρακολούθησαν τις εργασίες του βιωματικού εργαστηρίου με θέμα «Σπάσε τα δεσμά του φόβου -πες όχι στο μίσος: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη ρητορική του μίσους», το οποίο πραγματοποιήθηκε στα 16ο και 30ό Δημοτικά Βόλου.
Το περιεχόμενο του σεμιναρίου είναι ιδιαίτερα επίκαιρο μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία. Η όλη πρωτοβουλία διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που από φέτος κάνει ενημερωτικές εκδηλώσεις στα σχολεία και ήταν η πρώτη φορά που ήρθε στο Βόλο με αφορμή τη δράση που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Οι εκπαιδεύτριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.κ. Ειρήνη Καραμήτσα και Ευτυχία Σημιακάκη δίδασκαν στο σεμινάριο του οποίου οι εργασίες ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο, όπου συμμετείχαν περίπου 20-25 εκπαιδευτικοί από διάφορα σχολεία του Βόλου και συνεχίστηκαν χθες και προχθές με τη συμμετοχή μαθητών της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης από τα 16ο και 30ό Δημοτικά Βόλου, όπου και διεξήχθη το σεμινάριο. Επίσης την περασμένη Κυριακή αντίστοιχο σεμινάριο διεξήχθη και στους φοιτητές του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Οι διευθυντές των 16ου και 30ου Δημοτικών κ.κ. Πασχάλης Δήμου και Φίλιππος Κωνσταντινίδης τόνισαν πως το σεμινάριο αυτό που έγινε στα σχολεία, ήταν τραγικά επίκαιρο λόγω των γεγονότων στο Παρίσι. Και είναι σημαντικό ότι φορείς που έχουν ασχοληθεί συστηματικά με την αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους, μπαίνουν στα σχολεία και διδάσκουν στους μαθητές πώς θα αποδεχθούν τον άλλο και θα διαμορφώσουν μια κατάσταση, ώστε τα παιδιά να λειτουργήσουν πιο συναδελφικά και αποτελεσματικά».
DSC00657
Από τις δύο εκπαιδεύτριες τονίστηκε πως έρευνες έχουν δείξει ότι η ηλικία των μαθητών του Δημοτικού είναι η κατάλληλη για να εμφυσήσει κάποιος τις αξίες και τα ιδανικά του σεβασμού στην ανθρώπινη προσωπικότητα.
Η κ. Καραμήτσα ανέφερε πως «η ρητορική του μίσους βασίζεται σε γενικές αντιλήψεις για κάποιες κοινωνικές ομάδες και εκφράζονται άσχημα συναισθήματα που δημιουργούν στο άτομο την αίσθηση της κατωτερότητας. Μέσα από το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο του Συμβουλίου της Ευρώπης προσπαθούμε να δείξουμε στα παιδιά κάποιες δράσεις που οδηγούν στην αποφυγή της έκφρασης της ρητορικής του μίσους. Και με τα σεμινάρια που γίνονται στους εκπαιδευτικούς, θέλουμε να δημιουργήσουμε πολλαπλασιαστές, ώστε τα φαινόμενα βίας στα σχολεία σιγά-σιγά να σταματήσουν να υπάρχουν και να βλέπουμε το καλό σε κάποιον και όχι το κακό».
Η μαθήτρια της Ε’ Τάξης του 16ου Δημοτικού Κατερίνα Ματσαγγιά τόνισε πως «ήταν πολύ σημαντικά αυτά που μάθαμε και το πώς θα λέμε «όχι στο μίσος, ενώ διδαχθήκαμε για τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις που έχουμε».
Από την πλευρά του ο μαθητής της ΣΤ’ Τάξης του 3ου Δημοτικού Δημήτρης Τουλγαρίδης είπε πως «μάθαμε για τα 54 δικαιώματα των παιδιών, όπως δεν κάνουμε κάτι στον άλλο που δεν μας αρέσει να κάνουμε σε εμάς. Οι μαθητές μέσα από όσα έμαθαν στο σεμινάριο, θα μπορούν να συνεργάζονται καλύτερα, αλλά και να διορθώνονται ως χαρακτήρες».
Επίσης η μαθήτρια της ΣΤ’ Τάξης του 3ου Δημοτικού Ιωάννα Σούκια είπε πως δυστυχώς η βία υπάρχει στην κοινωνία και δεν είναι μόνο σωματική, αλλά και ψυχολογική. Γι’ αυτό και ήταν πολύ ενδιαφέροντα όσα ειπώθηκαν στο σεμινάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου