ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Η Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε τον διακεκριμένο ιεράρχη Κάλλιστο Ware

Η Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε τον διακεκριμένο ιεράρχη Κάλλιστο Ware

24 Νοεμβρίου 2015, 13:44
IMG_2975
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από 20 έως 22 Νοεμβρίου, το Διεθνές Συνέδριο και η τιμητική εκδήλωση με θέμα «Ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware και η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στη Δύση», που διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.
Στην πρώτη απογευματινή συνεδρία της πρώτης μέρας του συνεδρίου, ύστερα από σύντομο χαιρετισμό του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη, και την προεδρία του τελευταίου, παρουσιάστηκε η πρώτη εισήγηση από την Δρ. Νίκη Τσιρώνη, (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) με θέμα «O Μητροπολίτης Κάλλιστος Ware: Μια γέφυρα μεταξύ χρόνου και διαχρονικότητας, μεταξύ ιστορίας και θεολογίας». Στην εισήγησή της η ομιλήτρια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα από το έργο του Μητροπολίτη Διοκλείας (όπως λ.χ. η περί προσώπου θεώρησή του με αφετηρία την αγία Τριάδα σε αντιδιαστολή προς το άτομο, η θεώρηση του σώματος στην προοπτική μιας ολιστικής κατανόησης του ανθρώπου, κ.ά.) τα οποία δικαιολογούν τη θεώρησή του ως γέφυρα μεταξύ χρόνου και διαχρονικότητας, ιστορίας και θεολογίας.
IMG_2960
Ο Δημήτριος Μόσχος, (Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών) ανέπτυξε το θέμα «Ο Μητροπολίτης Κάλλιστος Ware ως ιστορικός της ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». Το έργο του Κάλλιστου Ware περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό ιστορικές μελέτες με εκτενέστερη τη μονογραφία του για τον Ευστράτιο Αργέντη και την Ορθοδοξία τον 18ο αιώνα. Η σημαντικότερη συμβολή του πέρα από την αμιγή ιστορική πληροφόρηση, είναι ότι, ενώ ασχολήθηκε με εποχές και θέματα εμβληματικά σε μια μακρά πολεμική αντιπαράθεση μεταξύ Ορθόδοξης Ανατολής και (κυρίως Ρωμαιοκαθολικής) Δύσης, δεν υπήρξε ούτε ουδέτερος ούτε πολεμικός στον τρόπο προσέγγισης.
Στη δεύτερη απογευματινή συνεδρία υπό την προεδρία της Καθηγήτριας Ivana Noble, ο π. Ανδρέας Ανδρεόπουλος, (Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας και Θρησκευτικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Winchester, Ηνωμένο Βασίλειο), μίλησε με θέμα «Ο Μητροπολίτης Κάλλιστος Ware και οι Πατερικές Σπουδές». Σύμφωνα με τον ομιλητή ο Μητροπολίτης Κάλλιστος έχει επηρεάσει όσο λίγοι θεολόγοι τη σύγχρονη Ορθόδοξη σκέψη. Αυτό αναδεικνύεται στον τρόπο που μελέτησε την Πατερική παράδοση και την αφομοίωσε δυναμικά στα πλαίσια της σύγχρονης θεολογικής θεωρίας και πράξης.
Ο Δρ. Norman Russel, (Επίτιμος Ερευνητής στο St Stephen’s House, Οξφόρδη, Ηνωμένο Βασίλειο), του οποίου η εισήγηση αναγνώστηκε από τον π.Gregory Edwards, καθώς ο ίδιος λόγω οικογενειακού κωλύματος δεν κατέστη δυνατό να παραβρεθεί, παρουσίασε το θέμα «Ο Μητροπολίτης Κάλλιστος Ware ως δογματικός θεολόγος».
Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, στην πρώτη πρωινή συνεδρία υπό την προεδρία του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου αρχ. Γρηγορίου Παπαθωμά, πρώτος ομιλητής ήταν ο Επίσκοπος του Ebbsfleet Jonathan Goodall (Εκκλησία της Αγγλίας), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ο Μητροπολίτης Κάλλιστος Ware και η Οικουμενική Κίνηση». Σύμφωνα με τον εισηγητή ο Επίσκοπος Διοκλείας ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με τις σχέσεις μεταξύ των χριστιανικών εκκλησιών και τη μαρτυρία που δίνει η καθεμιά στην αυτο-αποκάλυψη του Θεού καθώς επίσης και την εμπειρία που διαθέτει του Θεού.
Ο επόμενος ομιλητής Δρ. Δημήτριος Οικονόμου, (Μουσικολόγος, Επισκέπτης Καθηγητής Πανεπιστημίου Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο) ανέπτυξε το θέμα «O Μητροπολίτης Κάλλιστος Ware και η Ορθοδοξία στη Μ. Βρετανία».
kallistos_ware_aponomi_02
Η συνεδρία ολοκληρώθηκε με τον Δρ. Marcus Plested, (Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Θεολογίας, Πανεπιστήμιο Marquette, Η.Π.Α.), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ορθοδοξία και Δύση στο έργο του Μητροπολίτη Κάλλιστου Ware». O Μητροπολίτης Κάλλιστος δεν υπήρξε μονάχα ένας σημαντικός μάρτυρας της Ορθοδοξίας στη Δύση, αλλά μαρτύρησε επίσης και για την βαθύτερη αρμονία μεταξύ Ανατολής και Δύσης στη ζωή και το έργο του.
Στη δεύτερη πρωινή συνεδρία υπό την προεδρία του κ. Νικολάου Ασπρούλη, πρώτος ομιλητής ήταν ο Πέτρος Βασιλειάδης (Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η ανθρωπολογική σκέψη του Μητροπολίτη Καλλίστου Ware και η χειροτονία των γυναικών».
Στη συνέχεια ο Συμεών Πασχαλίδης, (Καθηγητής Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Θεολογικής Σχολής, Α. Π. Θ.) ανέπτυξε το θέμα «Το πρόσωπο στη θεολογία του Μητροπολίτη ΚαλλίστουWare».
Στην πρώτη απογευματινή συνεδρία υπό την προεδρία του Καθηγητή Παναγιώτη Σκαλτσή (Καθηγητή της Λειτουργικής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ., και Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας), ο Νικόλαος Ασπρούλης, (Μάστερ Θεολογίας, Επιστημονικός Συνεργάτης Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και περιοδικού Θεολογία), ανέπτυξε το θέμα «Ο Μητροπολίτης Κάλλιστος Ware μεταξύ Νεο-πατερικής σύνθεσης και Ρωσικής Θρησκευτικής Αναγέννησης». Στην εισήγησή του ο ομιλητής προσπάθησε να δείξει ότι το πρόσωπο και το έργο του Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστου Ware, αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα σύνθεσης των δυο βασικών ρευμάτων της σύγχρονης ορθόδοξης θεολογίας του 20ουαιώνα. Η Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, (Επίκουρη Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ) μίλησε στη συνέχεια με θέμα «Στοιχεία οικο-θεολογίας στο έργο του Μητροπολίτη Κάλλιστου Ware». Στην εισήγηση παρουσιάστηκαν τα κύρια σημεία της θεολογικής σκέψης του Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστου Ware σχετικά με το περιβάλλον, τη σχέση του ανθρώπου με την υπόλοιπη δημιουργία και τη θέση του μέσα σε αυτήν. Στην έκτη και τελευταία συνεδρία υπό την προεδρία του Καθηγητή Συμεώνος Πασχαλίδη, η πρώτη ομιλήτρια ήταν η Ivana Noble, (Καθηγήτρια Οικουμενικής Θεολογίας, Προτεσταντική Θεολογική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Καρόλου, Πράγα, Τσεχία). Η παρούσα εισήγηση επικεντρώθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε ο Μητροπολίτης Κάλλιστος στη μετάφραση της φιλοκαλικής παράδοσης σε μια γλώσσα προσιτή στους Χριστιανούς που ζουν στο δυτικό κόσμο. Τέλος ο Μοναχός Luigi d’Ayala Valva, (Μοναστική Αδελφότητα του Μπόζε, Ιταλία) μίλησε με θέμα «Μοναχισμός και μοναστική παράδοση στο έργο του Μητροπολίτη Κάλλιστου».
Στη συνέχεια της εκδήλωσης μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος με θέμα «Ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Wareως εκκλησιαστική και θεολογική προσωπικότητα», όπου με συνοπτικό τρόπο παρουσίασε πτυχές του πολυσχιδούς εκκλησιαστικού και θεολογικού έργου του τιμώμενου Ιεράρχη. Ακολούθησε η ομιλία του Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστου Ware με θέμα «Η μαρτυρία της ορθόδοξης θεολογίας στη Δύση. Τι μπορούμε να συνεισφέρουμε και τι μπορούμε να μάθουμε», όπου ο τιμώμενος Ιεράρχης σημείωσε επεχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα «Τι μπορούμε εμείς οι Ορθόδοξοι να συμβάλουμε στη χριστιανική ζωή της Δύσης, και τι έχουμε να μάθουμε από τους Δυτικούς Χριστιανούς;», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ορθόδοξη συμβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου