ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τον Στέλιο Καζατζίδη

Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τον Στέλιο Καζατζίδη


Ομιλία με θέμα «Το τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη ως μια τέχνη συμβολικής διαμαρτυρίας και θεραπείας», θα πραγματοποιήσει ο Λεωνίδας Οικονόμου στις 23 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:00 στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο Λεωνίδας Οικονόμου διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει πραγματοποιήσει έρευνες στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα και έχει δημοσιεύσει εργασίες σε ζητήματα αστικής ανθρωπολογίας και λαϊκού πολιτισμού.
Περίληψη
Ο Στέλιος Καζαντζίδης δημιούργησε μια τέχνη συμβολικής θεραπείας και διαμαρτυρίας που ανταποκρίθηκε στη συσσωρευμένη και αποσιωπημένη κοινωνική οδύνη της δεκαετίας του 1940 και συνόδευσε τα φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας στο δύσκολο δρόμο του αυταρχικού εκσυγχρονισμού. Στην εισήγησή μου θα εξετάσω τις διαφορετικές όψεις της παραγωγής και της υποδοχής του καζαντζιδικού τραγουδιού (βιογραφία, δισκογραφική και καλλιτεχνική πορεία, ποιητικό και μουσικό ύφος, φωνητικό και επιτελεστικό στιλ, δημόσια εικόνα, πρακτικές και λόγοι των ακροατών) στη διάρκεια κυρίως της δεκαετίας του 1950 και του 1960 και θα υπογραμμίσω τις σαφείς δομικές συγγένειες με τον τελετουργικό θρήνο και γενικότερα με τις τελετουργίες συμβολικής θεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου