ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

«Φώτης Κόντογλου: Από τον λόγο στην έκφρασι»

«Φώτης Κόντογλου: Από τον λόγο στην έκφρασι»


309783-kontoglou
Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου/Τομέας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», διοργανώνουν την Κυριακή 17 Απριλίου και ώρα 11:00 π.μ. εκδήλωση στο Μουσείο της Πόλης (Φερών 17, στα Παλιά), κατά την οποία έγκριτοι ομιλητές θα παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό τον επετειακό τόμο «ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΛΟΥ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ  ΕΚΦΡΑΣΙ», έκδοση του Μουσείου Μπενάκη.
Πρόκειται για σημαντική έκδοση,  η οποία κυκλοφόρησε με αφορμή την πρωτότυπη ομώνυμη έκθεση που διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη  στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα (8 Δεκεμβρίου έως 5 Μαρτίου 2016), αφιερωμένη στη συμπλήρωση 120 χρόνων από τη γέννηση και 50 χρόνων από το θάνατο του Φώτη Κόντογλου (1895-1965).
Ας σημειωθεί ότι «ΛΟΓΟΣ» ήταν το μηνιαίο περιοδικό που εκδιδόταν στην Πόλη, στο πρώτο τεύχος του οποίου εντοπίστηκε ιστορία «γραμμένη από τον Αμερικανό EdgarPoe και μεταφρασμένη από την ταπεινή πέννα του Φ. Κόντογλου», ενώ «ΕΚΦΡΑΣΙΣ»είναι το δίτομο μεγαλειώδες έργο του Φ. Κόντογλου, το οποίο περιέχει την κωδικοποίηση των τεχνικών και εικονογραφικών κανόνων που διέπουν την ορθόδοξη εικονογραφία.
Μετά το πέρας της επιτυχημένης έκθεσης που προσείλκυσε πλήθος επισκεπτών, ο επετειακός αυτός τόμος συνεχίζει το δικό του ταξίδι με πρώτο σταθμό την πόλη μας. Ο αναγνώστης στις 288 σελίδες της καλαίσθητης αυτής έκδοσης του Μουσείου Μπενάκη, θα βρει την αναλυτική εργογραφία του Φώτη Κόντογλου στην οποία συγκαταλέγονται τα βιβλία που έγραψε, μετέφρασε και εικονογράφησε ο Αϊβαλιώτης δημιουργός μέχρι το θάνατό του το 1965. Περιλαμβάνονται επίσης, πρωτότυπες τεκμηριωμένες μελέτες ιστορικών της τέχνης, βυζαντινολόγων, συγγραφέων και συλλεκτών που τιμούν τη γραφίδα και τον χρωστήρα του Κόντογλου, προσεγγίζοντας για πρώτη φορά άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του πολυσχιδούς καλλιτέχνη με αναφορές στο ευρύτερο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο έδρασε. Τις μελέτες συνοδεύει περίληψη στην αγγλική, γεγονός που διευρύνει το αναγνωστικό κοινό του τόμου, ενώ στις 250 και πλέον φωτογραφίες του παρουσιάζονται καλαίσθητα εξώφυλλα δυσεύρετων πλέον βιβλίων του Κόντογλου, όλα στολισμένα «με ζουγραφιές και με πλουμίδια απ’ το χέρι του συγγραφέα», όπως ο ίδιος σημειώνει σε γραφή βυζαντινή.
Στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση ο συλλεκτικός αυτός τόμος θα προσφέρεται στην ειδική τιμή των 25 ευρώ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Η γνωστή Βολιώτισσα Ιστορικός της Τέχνης, επίτιμη επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Δρ Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου και οι επιμελητές της έκθεσης και του τόμου, κ.κ. Χρήστος Φ. Μαργαρίτης καιΑλέξανδρος Γερ. Μακρής, Projects Managers Εκθέσεων και πολιτισμικών προγραμμάτων, Υπεύθυνοι Συλλογής Εικόνων Βελιμέζη & Συλλογής Ανθιβόλων Μακρή-Μαργαρίτη.
Επιπλέον, η εκδήλωση ποικίλλεται με προβολή ταινιών και βίντεο, όπως η «Εργογραφία Φ. Κόντογλου» (επιμέλεια Χ. Φ. Μαργαρίτης, Α. Γ. Μακρής και Κ. Π. Σταμάτης), «Ο Αστρολάβος», ταινία μικρού μήκους σε σκηνοθεσία Ι. Σπηλιοπούλου, εμπνευσμένη από το ομώνυμο χειρόγραφο του Κόντογλου και το «Φως Ιλαρόν» σε σκηνοθεσία Θ. Νέτα, ταινία βασισμένη σε αδημοσίευτη συνέντευξη του Πάνου Βαλσαμάκη με αναφορές στην προσωπικότητα και το έργο του Μικρασιάτη δημιουργού.
Τέλος, αποσπάσματα κειμένων του Φ. Κόντογλου θα αποδώσει η ηθοποιός Κατερίνα Αντωνακάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου