ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

«Το Ασχημόπαπο» στο θεατράκι του Πορφυρογένειου Ιδρύματος

«Το Ασχημόπαπο» στο θεατράκι του Πορφυρογένειου Ιδρύματος


dff4671e-caa1-4e67-9c0b-764c1a558a46
Το εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, παρουσιάζει τη νέα του κουκλοθεατρική παράσταση, «Το Ασχημόπαπο», την Κυριακή 10 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο θεατράκι του Ιδρύματος, στην Αγριά.
Η παράσταση βασίζεται στο δημοφιλές παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, αγαπημένου παραμυθά μικρών και μεγάλων. Το ασχημόπαπο, το μικρό παπάκι, που μεταμορφώνεται μετά από πολλές περιπέτειες και κινδύνους σε όμορφο κύκνο, αποτέλεσε μια ξεχωριστή πηγή έμπνευσης για τους «μικρούς κουκλοπαίκτες», που σιγά σιγά μεγαλώνουν κι «αλλάζουν».
Μέσα από μία πορεία μαθητείας, πειραματισμού και μεγάλης αγάπης για το κουκλοθέατρο και τα παιδιά, το εργαστήρι κλείνει έξι χρόνια και αρχίζει να νιώθει αυτή τη μαγική μεταμόρφωση. Ο βασικός πυρήνας των μαθητών του παραμένει σταθερός και εξελίσσεται συνεχώς, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην ομάδα να εξερευνά και να εφαρμόζει νέους τρόπους έκφρασης.
Η επιλογή ενός κλασικού παραμυθιού, έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να ανακαλύψουν ξανά τη μαγεία του και να το προσεγγίσουν με ένα διαφορετικό τρόπο που απέχει από τη στερεότυπη αντίληψη των «ιστοριών για παιδιά». Η ομάδα επέλεξε να κρατήσει το ύφος του παραμυθιού, δίνοντας στους ήρωες και στο σκηνικό το χαρακτήρα μιας πρωτότυπης εικονογράφησης. Το χαρτί και τα φυσικά υλικά συνδυάζονται με κατασκευές από αφρολέξ και χαρτοπολτό. Οι κούκλες της παράστασης, φτιαγμένες από τα παιδιά, είναι κυρίως επιτραπέζιες άμεσης κίνησης και μαρότες.
Οι έξι κουκλοπαίκτες εναλλάσσονται στη σκηνή και συνθέτουν με τις κούκλες- ήρωες του παραμυθιού μια μεγάλη χορογραφία. Το σενάριο ακολουθεί τη πλοκή της ιστορίας του Άντερσεν δίνοντας βάση στη κίνηση της κούκλας, την ώρα που η μουσική περιγράφει τους χαρακτήρες και τις συναισθηματικές τους εξάρσεις.
Ο σπουδαίος παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, επέλεξε το ‘Ασχημόπαπο’ ως ήρωα της δικής του προσωπικής ιστορίας, καθώς κι ο ίδιος έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια.
«Οτιδήποτε βλέπεις, μπορεί να γίνει παραμύθι», γράφει ο Άντερσεν και προσπαθεί μέσα από τις ιστορίες του να σκιαγραφήσει την εποχή του προβάλλοντας διαχρονικά μηνύματα κι αξίες, με απλότητα και ειλικρίνεια.
Η ιστορία του ασχημόπαπου, έχοντας πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης, είναι ελκυστική για το κοινό όλων των ηλικιών. Το θέμα της διαφορετικότητας και της προσωπικής εξέλιξης, ξεπερνώντας τα εμπόδια και τους φόβους μας, της μοναξιάς και της αναζήτησης του εαυτού μας, της υπομονής και του θάρρους, της ομορφιάς που κρύβει η ζωή, συνθέτουν ένα παραμύθι αληθινό, εκφράζοντας με τον πιο άμεσο τρόπο τη σκληρή μας καθημερινότητα.
«Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα. Χρειάζεται να έχεις λιακάδα, ελευθερία κι ένα μικρό λουλούδι…» Ο μαγικός κόσμος του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ζωντανεύει μέσα από τον ενθουσιασμό των παιδιών και της δασκάλας του εργαστηρίου, Σταυρούλας Μαστρογιάννη, υπενθυμίζοντάς μας πως αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι μια ευκαιρία για να ονειρευτούμε.
Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου