ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί βοηθούν τους ηλικιωμένους να… πηδούν ψηλότερα

Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί βοηθούν τους ηλικιωμένους να… πηδούν ψηλότερα


xoros
Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί βελτιώνουν την ικανότητα των ηλικιωμένων καρδιοπαθών να πηδάνε ψηλότερα και ταχύτερα, σύμφωνα με μια νέα μικρή έρευνα Ελλήνων ερευνητών. Επίσης, όσοι χορεύουν έχουν δυνατότερα πόδια και μπορούν να περπατήσουν μεγαλύτερες διαδρομές.
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολόγο-παθολόγο Αστέριο Δεληγιάννη και τον Ζαχαρία Βορδό, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Journal of Cardiovascular Nursing» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. Συμμετείχαν, επίσης, οι Ευαγγελία Κουιδή, Φώτης Μαυροβουνιώτης, Αντωνία Καλτσάτου, Θωμάς Μεταξάς και Ελευθέριος Δημητρός.
Η μελέτη έγινε σε 40 άτομα με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και με μέση ηλικία 73 ετών, οι οποίοι δεν είχαν ασκηθεί καθόλου το προηγούμενο έτος. Ορισμένοι παρακολούθησαν ένα τρίμηνο πρόγραμμα παραδοσιακών ελληνικών χωρών, ενώ οι υπόλοιποι έκαναν το συνηθισμένο καθιστικό στιλ ζωής.
Διαπιστώθηκε ότι, έπειτα από τρεις μήνες, όσοι είχαν κάνει χορούς, πηδούσαν κατά μέσο όρο 10% ψηλότερα και 6% ταχύτερα, ενώ η δύναμη των ποδιών τους είχε αυξηθεί κατά 10%, σε σχέση με την έναρξη της έρευνας. Επίσης, είχαν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με όσους δεν είχαν κάνει χορούς.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, με δεδομένο πως οι παραδοσιακοί χοροί είναι δημοφιλείς ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων και συχνοί σε γάμους και πανηγύρια στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περισσότερο σε προγράμματα αποκατάστασης και ενδυνάμωσης των μυών, ώστε αυτά να γίνουν πιο ελκυστικά.
«Τα φυσιολογικά οφέλη των ελληνικών χορών θα μπορούσαν να δώσουν στους ασθενείς περισσότερη ανεξαρτησία στην καθημερινή ζωή τους, βοηθώντας τους να περπατούν και να ανεβαίνουν σκάλες. Θα μπορούσαν επίσης να βελτιώσουν τον συντονισμό και να μειώσουν τον κίνδυνο των πτώσεων και των τραυματισμών. Είναι δυνατό οι ελληνικοί χοροί να χαρίζουν καρδιακή οφέλη όπως τα προγράμματα της Ζούμπα με μουσική λάτιν», δήλωσε ο Βορδός.
Πηγή www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου