ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

«Το υπνοδωμάτιο έγινε το γραφείο μας» – Έρευνα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Θ»

«Το υπνοδωμάτιο έγινε το γραφείο μας» – Έρευνα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Θ»

18 Απριλίου 2016, 10:31
grafeio
Τη νέα μορφή που λαμβάνει πλέον ο χώρος του υπνοδωματίου, αυτός δηλαδή και του γραφείου, όπου οι νέες γενιές αξιοποιούν το κρεβάτι τους για να εργάζονται με το λάπτοπ ή το spartphone, να κατεβάσουν από το διαδίκτυο εργασίες, να ανταλλάσουν πληροφορίες διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ερεύνησαν φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η έρευνα εντάχθηκε στο πλαίσιο μαθήματος επιλογής που διδάχθηκε στο περασμένο εξάμηνο, ενώ οι εργασίες των φοιτητών παρουσιάζονται σε έκθεση στην Αθήνα.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Τζιρτζιλάκης τόνισε πως «μαζί με την καθηγήτρια κ. Μαρία Παπαδημητρίου διδάξαμε στο περασμένο εξάμηνο το μάθημα επιλογής με τίτλο «Η εργασία του ύπνου». Είναι ένα παροδοξολόγημα ότι δηλαδή ο ύπνος δεν είναι μόνο μια ανάπαυλα, αλλά συνιστά και ένα χρόνο δημιουργικό. Βέβαια για την ψυχανάλυση ο ύπνος έχει να κάνει με τη διαδικασία λειτουργίας του ασυνειδήτου. Αλλά και για την αρχιτεκτονική έχει ενδιαφέρον, αφού στο μάθημα μελετήσαμε τι αποτέλεσε το υπνοδωμάτιο στον 20ο αιώνα και 21ο αιώνα; Ποιος ήταν ο σχεδιασμός του στην ελληνική κατοικία. Αυτό που είδαμε ήταν ότι στην αρχή του 20ού αιώνα στο υπνοδωμάτιο ο άνθρωπος αφιέρωνε όλο και λιγότερο χρόνο, είχε περιορισμένο ρόλο».
Γραφείο και ύπνος
Ωστόσο ο αναπληρωτής καθηγητής πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια δημιουργείται μια νέα τυπολογία για το υπνοδωμάτιο, ένα νέο είδος χώρου που ονομάζεται «υπνοδωμάτιο-γραφείο». Σημαντικό ρόλο γι’ αυτή την εξέλιξη έπαιξαν οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, μέσω των οποίων κάποιος μπορεί μέσα από το λάπτοπ, το ipad και τα άλλα ψηφιακά εργαλεία να εργαστεί, να ανταλλάξει πληροφορίες καθήμενος στο κρεβάτι του. Μάλιστα διεθνώς το 80% στις νεότερες γενιές εργάζεται στο κρεβάτι του κάνοντας διάφορες εργασίες. Άρα πρόκειται για ένα νέο πεδίο μελέτης της αρχιτεκτονικής για το σχεδιασμό του χώρου.
Στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτητές μελέτησαν το φαινόμενο, άντλησαν υλικό ακόμη και για την αρχαιολογία του ύπνου.
Οι εργασίες της έρευνας των φοιτητών συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση με θέμα τον ύπνο που διοργανώνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο Ωνάσειο Ίδρυμα στην Λεωφόρου Συγγρού ο κ. Τζιρτζιλάκης μαζί με τον συνεργάτη γλωσσολόγο κ. Θεόφιλο Τραμπούλη. Σε επόμενο στάδιο της έρευνας οι φοιτητές θα σχεδιάσουν το νέο τύπο υπνοδωματίου-γραφείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου